Anasayfa HABERLER
 
Haberler
 

Siirt Pervari Balına rağbet gittikçe artıyor.

Erdoğan, kendisiyle röportaj yapan Hasan Kaçan'a,
'Enerjimi Pervari Balına borçluyum' dedi. 

Siirt'in Pervari ilçesinin yöresel ürünleri arasında en önemli olanı şüphesiz ki bin derde deva olan, hastalara şifa veren balı için Siirt Valiliği, 1 milyon 700 bin YTL tutarında bir proje hazırladı.

Pervari balının üretiminin artırılması ve pazarlanması konusunda çalışmalar yapılacak. Pervari balının yıllık 200 tonun üzerinde üretilmesi için kolları sıvadıklarını belirten Siirt Valisi Necati Şentürk, "Yeterli paketleme ve marka çalışmalarımız olmadığı için özellikle İran'dan getirilen, büyük ölçüde de şeker ihtiva eden ballar batı bölgelerinde büyük marketlerde bile Pervari balı olarak tüketiciye sunuluyor. Biz bunun önüne geçmek istiyoruz. Bu amaçla öncelikle çok önemli bir bölümü kara kovan olmak üzere 20 bin adet kovanda yıllık 200 ton civarında yapılan üretimi artırmaya çalışacağız. Bununla birlikte dolum, paketleme ve marka çalışmalarına başlayacağız. Bu amaçla 1 milyon 700 bin YTL tutarında bir proje hazırladık. Bu projeyi hayata geçirdiğimizde Pervari balının hak ettiği yere geleceğine inanıyoruz" dedi.

Başbakan Tayyip Eroğan'ın "Enerjimi Pervari balına borçluyum" şeklindeki sözleri üzerine dikkati çeken Pervari Balının çok eski tarihlerden bu tarafa tanınması, halkımızın bu bala olan ilgisi sebebiyle yöre balının korunması, istismarının önlenmesi amacıyla Türk Patent Enstitüsüne başvurulmuştur. Pervari Balı, 555 sayılı Coğrafi İşaretlerin Korunması Hakkındaki Kanun Hükmünde Kararnamenin 12. maddesi gereğince 27.07.2003 tarihinden geçerli olmak üzere Türk Patent Enstitüsü tarafından tescil edilerek korumaya alınmış ve bu karar 27.07.2003 tarihli Resmi Gazetede ilan edilmiştir. Pervari Balı bu anlamda korumaya alınan ilk bal olma özelliğini taşımaktadır.

Siirt Valiliği'nin girişimleri sonucu Pervari ilçesinde kurulan "Bal Üreticileri Birliği"nden sonra aynı birliği merkezde kurmak için başlatılan çalışmalar son aşamaya geldi.

Bu amaçla bir araya gelen 16 bal üreticisi tüzük çalışmalarını tamamlayarak onaylanmak üzere Tarım ve Köy İşlerine Bakanlığı'na gönderdi. Bu çalışmalar kapsamında Pervari balı artık marka halini alacak.

Siirt Valisi Necati Şentürk sürdürülen çalışmaları değerlendirerek, "İklim ve doğa şartları olarak Pervari yöresi organik bal üretimine çok müsaittir. Girişimlerimiz sonucunda kurulan Bal Üreticileri Birliğini organik bal üretimine geçmeleri için özendiriyoruz. Böylece ihracatta karşılaşılan sorunlar büyük ölçüde aşılmış olacaktır. Tüm bu çalışmalarımızın sonunda da enerji kaynağı olan Pervari balını markalaştırıp, ekonomik olarak geri kalmış bu bölgenin kalkınmasını sağlayacağız." dedi






Haber-Ropörtaj: HASAN KAÇAN



Pervari Balı, Türk Patent Enstitüsü Tarafından Tescil Edilmiştir

Lezzeti, şifası ve kalitesiyle aranan bir bal olan Pervari Balı Osmanlı Sarayında da tüketilen bir bal olarak bilinmektedir.

Pervari Balı
 

Pervari ilçesinin yöresel ürünleri arasında en önemli olanı şüphesiz ki çok eski zamanlardan bu tarafa haklı bir şöhrete sahip olan Pervari Balıdır. Pervari balı diğer ballardan ayrılan bir çok özelliğe sahiptir. Bu bal geleneksel usullerle karakovan ve örme sepetlerde üretilmektedir.

Pervari karakovan balının önemli bir özelliği gerek örme sepetlerin, gerekse veya bir metre uzunluğunda, 30 santim kalınlığında yuvarlak dut ağacının içi oyularak yapılan kara kovanların içine, temel petek konulmamasıdır. Diğer suni peteklerden farklı olarak, arıların içini doldurdukları temel petek de arılar tarafından yapılmaktadır. Bu sebeple karakovan balının peteği de rahatlıkla yenilebilir ve şifalıdır.

Pervari Balı diğer birçok yöremizde üretilen sarı renkli ballara göre daha beyaz renklidir ve orijinal Pervari Balının üretiminde kesinlikle şeker, yem, katkı maddesi vb kullanılmamaktadır. Pervari Balı'nın, kalp, karaciğer, bağırsak, mide, tansiyon, kan dolaşımı ve damar hastalıklarına iyi geldiği bilinmektedir. Sigara içenlerin yemek borusunu temizlemek için de tercih ettiği balın, afrodizyak etkisi de vardır. Bu özellikleri sebebiyle Pervari Balı ülkemizde şifa kaynağı olarak görülen ve aranan birkaç baldan birisidir.

Lezzeti, şifası ve kalitesiyle aranan bir bal olan Pervari Balı Osmanlı Sarayında da tüketilen bir bal olarak bilinmektedir. Yazar M.Lütfi İkiz anılarında Paris’te sürgünde bulunan Osmanlı Padişahlarından Sultan Abdülhamid’in oğlu Abid Efendi’ye sürgüne gönderilmeden önce sarayda yaşarken çok sevdiğini bildiği Pervari Balını göndermeyi ihmal etmediğini anlatmaktadır. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, kendisiyle röportaj yapan Hasan Kaçan'a, "Enerjimi Pervari Balına borçluyum" dediği bu balın sırrı, Siirt'in Pervari İlçesi'ndeki Yazlıca (Herekol) Dağının taze çiçeklerinden gelmektedir. İlçede 600 metre ile 3000 metre arasında değişen yükseltiler çok zengin bir flora kaynağı sunmaktadır. Üçgül, yonca, adaçayı, kekik, ballıbaba, peygamber çiçeği, geven, engerek otu, sığır dili, fiğ, kenger gibi yüzlerce çiçek ve bitkilerin oluşturduğu flora çeşitliliği ve nektarlı bitki bolluğu da balın kalitesini etkileyen çok önemli faktörlerdir.

Pervari Balının çok eski tarihlerden bu tarafa tanınması, halkımızın bu bala olan ilgisi sebebiyle yöre balının korunması, istismarının önlenmesi amacıyla Türk Patent Enstitüsüne başvurulmuştur. Pervari Balı, 555 sayılı Coğrafi İşaretlerin Korunması Hakkındaki Kanun Hükmünde Kararnamenin 12. maddesi gereğince 27.07.2003 tarihinden geçerli olmak üzere Türk Patent Enstitüsü tarafından tescil edilerek korumaya alınmış ve bu karar 27.07.2003 tarihli Resmi Gazetede ilan edilmiştir.

Pervari Balı bu anlamda korumaya alınan ilk bal olma özelliğini taşımaktadır.
 
Türk Gıda Kodeksi2000/39 sayılı Bal Tebliğinde :Pervari balında bulunan değerler :
Nem miktarı % 20 den fazla olamaz13.0
Asitlik miktarı 40 meg/kğ. dan fazla olamaz---
Hidroksimetil furfurol miktarı 40 mg/kğ"dan fazla olamaz1.54
Diastas sayısı 8"den az olamaz9.67

Pervari balı, kehribar-amber renginde olup, bileşiminde mineral maddelerden potasyum, kalsiyum, kalsiyum oksit, kükürt, klor, fosfor, magnezyum ve silisyum oksit mevcut olup, iz elementlerden bakır, İyot, demir ve çinko bulunmaktadır. Ayrıca B grubu vitaminler ile C,E ve K vitaminleri bulunur.

Bu özelliklerinden dolayı Pervari Balı beslenmede önemli bir yeri olup, ülkemizde üretilen Anzer balından sonra aranan bir baldır.

 


 

İLETİŞİM

PERVARİ KARAKOVAN BALI
SİPARİŞ HATTI
 
+90 532 779 64 06

SAYAÇ

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterBugün147
mod_vvisit_counterDün173
mod_vvisit_counterBu Hafta320
mod_vvisit_counterBu Ay2491
mod_vvisit_counterTüm Zamanlar204029
Pervari Karakovan Balinin Faydaları